Dunpleister of renovlies

Dit is een veel gestelde vraag bij mensen die de wanden van een nieuwbouwwoning strak willen hebben. Om te kunnen vergelijken is het goed om eerst duidelijk te hebben wat renovlies en dunpleister nu precies is.

Dunpleister of Renovlies?

Dit is een veel gestelde vraag bij mensen die de wanden van een nieuwbouwwoning strak willen hebben. Om te kunnen vergelijken is het goed om eerst duidelijk te hebben wat renovlies en dunpleister nu precies is. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar wat de wensen zijn. Wil je plafond en wanden wel in één kleur? Heb je kleine kinderen of een kinderwens? Ga je voor het beste resultaat en voor de beste investering?

Alleen als de uitgangspunten duidelijk zijn kan een goed vergelijk worden gemaakt. Waar hebben we het nu eigenlijk over?

Renovlies 150 gram papier of 200 gram glasvlies

Renovlies is een verzamelnaam voor alle gladde behangen die nog moeten worden voorzien van muurverf. Renovlies kan opgedeeld worden in papier en glasvlies.

Easy Stuc is 200 gram glasvlies wat 100% naadloos en kant-en-klaar wordt aangebracht. Bij de papieren variant blijft er altijd iets naad zichtbaar. Verder is het van belang om te weten dat behang wordt aangeduid in gram per vierkante meter. Glasvlies is er van 30 tot 200 gram en de papieren variant wordt geleverd in 150 gram per vierkante meter. Easy Stuc is 200 gram glasvlies wat 100 % naadloos aangebracht wordt.

Machinale spuitpleister of stucwerk

Dunpleister heeft net als renovlies geen eenduidige naam. Voordat de term dunpleister is bedacht werd het affilmen of afwerkpleister genoemd. Van origine betekend dat een heel dun laagje van 2 millimeter aanbrengen over echt pleisterwerk om het nog gladder te maken. Check dus bij een stucadoor goed wat er nu precies onder zijn werkzaamheden wordt verstaan.

Meestal is het niet meer dan een machinaal gespoten structuurspuitpleister die wordt glad getrokken met een spackmes. De halen / strepen die door het spackmes worden gemaakt worden weggeschuurd. Dunpleister is dus eigenlijk behangklare wanden strak maken zonder ze eerst te stucadoren.

Dunpleister is wel naadloos?

Stucadoors geven als grootste voordeel van dunpleister ten opzichte van renovlies aan dat dunpleister wel naadloos is. Vergelijkt u Easy Stuc met dunpleister, dan vervalt dat argument ten opzichte van renovlies direct. Easy Stuc heeft zich 12 jaar geleden als een van de eerste bedrijven volledig gespecialiseerd in het naadloos afwerken van nieuwbouwmuren. Al vanaf het eerste begin hebben we naadloos moeten afwerken, dus met een uiterlijk net als stucwerk, maar met de voordelen van renovlies.

Ons succes heeft andere behangers geïnspireerd om ook de nieuwbouwmarkt te betreden. We zijn daar best trots op, maar het heeft wel een nadeel. Omdat 150 gram renovlies makkelijker te verwerken is en ook goedkoper is dan 200 gram Easy Stuc wordt dat door veel behangers toegepast. Het nadeel is dat 150 gram papier niet helemaal 100% naadloos is. Dit geeft stucadoors nu een argument wat we best kunnen begrijpen. Bent u benieuwd of Easy Stuc echt naadloos is, u bent van harte welkom in de showroom om met eigen ogen te komen kijken.

Zijn hoekprofielen bij dunpleister nodig of niet?

Verschillen in de afwerking op grote vlakken zijn er eigenlijk niet. De verschillen zitten met name in de details. Een detail welke wel heel vaak in de woning voorkomt en beeldbepalend is zijn de hoeken bij de ramen. Heel veel woningen worden gemaakt van prefab beton, op die hoeken worden nooit hoekprofielen geplaatst vanuit de bouw. Easy Stuc kan dat in bijna alle gevallen uit de voeten zonder hoekprofielen te plaatsen. Het klopt dat er behangers zijn die dat te lastig vinden of gewoon kans zien om een meerprijs te rekenen en simpel weg zeggen dat het niet kan. Met een dun laagje spuitpleister, wat dunpleister feitelijk is, lukt het afwerken van deze hoeken niet.

Houdt u rekening met een (flinke) meerprijs voor het plaatsen van hoekprofielen ( andere naam: hoeklijn, stucprofiel, hoekbeschermer, hoekspeer, speren) en extra droog – en verwerkingstijd. Daarom zien wij dit als één van de belangrijkste nadelige verschillen tussen renovlies en dunpleister. Dit naast dat dunpleister met sausen toch nog steeds een stuk duurder is dan renovlies. Houdt er rekening mee dat wanneer er wel hoekprofielen vanuit de bouw worden geplaatst een dunpleister stucadoor zal aangeven dat de dikte van de dunpleister van 0 naar 2 mm wordt gebracht, wat in het eindresultaat zichtbaar zal zijn. Bij renovlies is daar geen sprake van, daarom is renovlies op de hoeken net even strakker.

Dunpleister is wandvolgend

Renovlies is net als dunpleister wandvolgend. Dat houdt in dat bij strijklicht knikken in wanden te zien zijn als die er in zitten. Als daar sprake van is dan gaat het vaak om de grijze verdiepingshoge wanden die worden gebruikt als muren tussen bijvoorbeeld slaapkamers, de binnenmuren ofwel Ytong genoemd. Om dat te voorkomen zou er eerst van hoek tot hoek gestucadoord moeten worden, wat heel kostbaar is en de nadelen van stucwerk met zich meebrengt. Het nadeel van dit soort onvolkomenheden is dat het vooraf ook bijna niet is te zien. Een andere manier om het op te lossen is gordijnen ophangen en inrichten. Door strijklicht te ‘breken’ is het probleem makkelijk opgelost.

Dunpleister kan alleen in witte kleur gesausd?

Alle kleuren en kleurcombinaties zijn mogelijk, zeker wanneer u kiest voor Easy Stuc. Hoe het bij dunpleister zit hangt af van de dunpleister stucadoor. Om hierop te kunnen vergelijken is het belangrijk om te weten of uw dunpleister stucadoor de muurverf gaat rollen of spuiten. De kans is wel het grootst dat er gespoten gaat worden. Het afplakken langs spackplafonds is erg lastig en daarom wordt voor het gemak het plafond vaak meegespoten in dezelfde kleur.

Bij het aanbrengen van kleuren of een behangetje is het belangrijk dat de overige wanden heel goed droog zijn, daarom kan er vaak niet dezelfde dag een kleur geplaatst worden. Het verschil tussen spuiten en rollen is enigszins zichtbaar. Niet doordat er banen of strepen komen, onze mensen kunnen streeploos sausen als de beste. Rollen laat iets structuur achter laat. Om dat tot een minimum te beperken gebruiken we daar wel speciale rollers voor.

Kleuren spuiten met een machine in combinatie met een witte kleur is bijna niet mogelijk zonder nevel van de kleur op het plafond te krijgen. Zelf rollen we dus alles, ook om een strakke scheiding tussen plafond en wand te krijgen. Na de eerste laag sausen kunnen we een laatste oneffenheid of een eventueel naadje wegwerken en dan afsausen voor een net eindresultaat. Wordt alles gespoten? houdt dan rekening met (prijs) verschil tussen de basiskleur en de overige kleur.

Wat is duurzamer?

Easy Stuc brengt een laag glasvlies aan, dat houdt in dat er 200 gram glasvlies per vierkante meter wordt opgebracht. De muur is dus zo sterk als de muur die erachter zit. Daarnaast kan renovlies krimpscheuren verbloemen. Scheuren door werking bij een nieuwbouwwoning kunnen met glasvlies enigszins worden opgevangen. Dunpleister is zo dun dat er geen gaas in verwerkt kan worden. Moet er toch gaas in? Dan wordt dat als het goed gedaan wordt opgevuld met een andere mortel dan de dunpleister. Ook hierbij geldt dat dan van 0 naar 2 millimeter moet worden gewerkt.

Komt er een scheurtje, dan is dat bij renovlies vaak plaatselijk bij te werken. Bij gespoten dunpleister moet de muur van hoek tot hoek over, niet handig om dat te spuiten in een bewoonde woning. Een groot nadeel van latexspuiten is nu eenmaal dat beschadigingen heel lastig, of eigenlijk niet, bijgewerkt kunnen worden. Ook met verdunde verf en een lakroller blijft het lastig en goed zichtbaar. Veelal zien de afgemesde woningen die net gesausd zijn er bij oplevering super strak uit. Hartstikke mooi, net als een gesausde renovlies woning. …Totdat je er twee weken woont en er normale gebruikssporen zichtbaar worden. Vroeger hebben we wel verf gespoten op muren, maar we kregen als feedback dat het dan wel super kwetsbaar is. Met name gezinnen met kinderen gaven dat aan, het is nu eenmaal makkelijker om zonder kinderen heel voorzichtig te zijn met de muren.

Waarom kies je renovlies behang voor nieuwbouw

Ervaring dunpleister ten opzichte van renovlies?

De ervaringen op het gebied van dunpleister en renovlies is onder te verdelen in meerdere aspecten:

Prijs- renovlies is ongeveer 30% goedkoper dan dunpleister
Renovlies heeft een hogere trekkracht ten opzichte van dunpleister
Renovlies is steviger dan dunpleister

Dunpleister wordt sinds enige tijd aktief gepromoot door stucadoors en er is daarom nog redelijk weinig ervaring met het gebruik op langere termijn. Het is ondertussen bekend dat renovlies zich op de lange duur beter houdt dan stucwerk. Scheuren in nieuwbouwmuren zijn niet helemaal tegen te gaan, echter de ervaring leert nu al dat renovlies meer kan hebben dan dunpleister en het is ook nog eens goedkoper.

Nadelen dunpleister

In het kort zijn dit de nadelen van dunpleister bij toepassing in een nieuwbouwwoning:

Net zo kwetsbaar als traditioneel stucwerk
Bijkomende kosten doordat hoekprofielen nodig zijn
Vaak in combinatie met spuitwerk, waardoor het totaalpakket nog kwetsbaarder wordt
Relatief duur ten opzichte van renovlies
Het is erg dun, 1 á 2 millimeter waardoor problemen met strijklicht te verwachten zijn

Renovlies is een goed alternatief voor als je de behangklare muren van je nieuwbouwwoning strak afgewerkt wil hebben. Bekijk ook onze reviews en youtube kanaal. Daar zie je films van mensen die hun woning 10 jaar geleden door ons hebben laten afwerken en er nu weer voor kiezen omdat het zo goed is bevallen.

Ervaringen dunpleister bij nieuwbouw

Dunpleister is een relatief nieuw vorm van afwerken van nieuwbouwwoningen. Sinds kort wordt dunpleister veel gepromoot door stucadoors. De ervaringen met dunpleister in nieuwbouw zijn dus nog niet bekend op de lange termijn. Traditioneel stucwerk staat bekend om het scheuren. Daarom willen aannemers het vaak ook niet als meerwerk bij de woning verkopen. De ervaring met stucwerk is nu eenmaal dat het scheurt en erg gevoelig is voor beschadigingen.

De ervaring met renovlies ten opzichte van stucwerk is dat het juist goed geschikt is voor nieuwbouw. Over het algemeen is renovlies kant-en-klaar met degelijk sauswerk goedkoper dan dunpleister met snel gespoten latex.

Wat zijn de kosten?

De afgelopen bijna 15 jaar heeft renovlies als wandafwerking bij nieuwbouwwoningen een flinke opmars gemaakt. Dit is bij stucadoors niet onopgemerkt gebleven. Door de vele voordelen van renovlies ten opzichte van stucwerk kiezen mensen nog steeds vaak voor renovlies. De twee hoofdredenen om voor renovlies te kiezen in plaats van voor stucwerk zijn: 1) de kleinere kans op scheurvorming en 2) de goedkopere prijs.

Door het gebrek aan stucadoors is echt stucwerk de laatste jaren nog veel duurder geworden dan dat het al was. Het dunpleisteren van een nieuwbouwwoning is echter redelijk simpel ten opzichte van traditioneel stucadoren. Daarom zijn daar makkelijker mensen voor te vinden en is het goedkoper dan traditioneel stucwerk.

De laatste jaren zijn er wel veel meer renovliesbehanger bij gekomen. Daardoor is de prijs van het aanbrengen van renovlies relatief weinig gestegen en is renovlies nu dus nog steeds bijna 30 % goedkoper dan dunpleister (dunpleister met gespoten verf kost gemiddeld 24 euro en renovlies met verf gemiddeld 18-20 euro).
De ervaring met renovlies ten opzichte van stucwerk is dat het juist goed geschikt is voor nieuwbouw. Over het algemeen is renovlies kant-en-klaar met degelijk sauswerk goedkoper dan dunpleister met snel gespoten latex.

Let bij het opvragen van een renovlies offerte op het volgende:

Schuren en plamuren van oneffenheden is beslist noodzakelijk
Kitten van inwendige hoeken wel / of niet?
Wat wordt toegepast 150 gram papier of 200 gram glasvlies?
Wordt 100% naadloos gegarandeerd? Laat het in het contract opnemen!
Als er geen vaste prijs wordt gegeven: hoe wordt de eindprijs berekend? met of zonder snijverlies? Op basis van aantal getrokken banen? In of exclusief raamopeningen? Hoe bereken je het trappengat waar bijna geen rechte muur in zit?
Is een streeploos en dekkend eindresultaat in de prijs inbegrepen?

Let bij het opvragen van dunpleisterofferte op het volgende:

Houdt rekening met de over het algemeen voorgeschreven 12 uur droogtijd tussen de lagen
Wordt er wel primer gebruikt?
Is uitvlakken voordat kan worden begonnen nodig? En wat kost dat?
Worden er hoeksperen gebruikt bij woningen met beton casco? als dat wenselijk is wat kost dat dan?
Gaat het plafond meegespoten worden in de kleur van de wanden en wordt het plafond streeploos?
Wordt er gaas toegepast op scheurgevoelige onderdelen of is dat tegen meerprijs
Als er geen vaste prijs wordt gegeven: hoe wordt de eindprijs berekend? met of zonder snijverlies? Op basis van aantal getrokken banen? In of exclusief raamopeningen? Hoe bereken je het trappengat waar bijna geen rechte muur in zit?
Is het eindresultaat zo dat spuitbanen niet zichtbaar zijn?

Veel gestelde vragen

Wat is het prijsverschil tussen: dunpleister en renovlies?

Renovlies inclusief muurverf is gemiddeld 29 % goedkoper dan dunpleister met muurverf. Gebaseerd op een vergelijk van 5 offertes van renovliesbehangers en 5 offertes van dunpleister stucadoors. Onze eigen prijs van 18,50,- per m² inclusief 21% BTW alle werkzaamheden inclsief sausen is er ook in opgenomen. Uitganspunt hierbij is een nieuwbouwwoning tussen 250 en 300 vierkante meter in een witte kleur. Wees alert op meerwerk voor: extra uitvlakwerk, hoeksperen, manier van naverrekenen, toepassen van kleur

Glasvezelbehangers

Wat is duurzamer: dunpleister of renovlies

Er kan gesteld worden dat de treksterkte van renovlies hoger is dan 2 millimeter dunpleister. Daarnaast is sauswerk wat met een roller is aangebacht beter bestand tegen krassen en ook véél makkelijker bij te werken

Moeten er hoeksperen worden aangebracht bij dunpleister?

Bij dunpleister is dat absoluut noodzakelijk voor een strak eindresultaat. Zitten er al hoeksperen in uw woning? Dan wordt er zogezegd van 0 naar 2 millimeter gewerkt. Dit verschil gaat u terugzien in het eindresultaat. Neem deze kosten mee in uw overweging om toch te kiezen voor renovlies.

Meer weten over de verschillen tussen dunpleister en renovlies?

Contact opnemen met Easy Stuc doe je telefonisch of per mail. Je bereikt ons telefonisch op het nummer 0317745841. Per mail bereik je ons op info@easy-stuc.nl. Wij staan dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur klaar om je te helpen.

Showroom renovlies behang

Ideaal voor nieuwbouwwoning

Renovlies is de ideale oplossing voor de afwerking van de behangklare muren van uw nieuwbouwwoning.

Strakke hoeken

Een aandachtspunt bij het kiezen voor Easy Stuc in uw woning, is het afwerkingsniveau. Uw hele woning kunnen we voorzien van renovlies. In onze showroom kunt u bekijken hoe de hoeken er bij Easy Stuc uit zien. Wij vertellen u dan ook graag meer over de mogelijkheden wat betreft afwerking met renovlies. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen.

Specialist in nieuwbouw wanden afwerken
Specialist in PVC vloeren voor nieuwbouw
Doe-het-zelf renovlies
starstorelistchevron-rightquestion-circlecheckmark-circletext-align-justify